گندم بریان یا ریگ سوخته تپههایی از گدازههای آتشفشانی در شمال شهداد و حاشیه غربی کویر لوت در استان کرمان است که با مساحتی حدود ۴۸۰ کیلومتر مربع به یکی از گرمترین نقاط جهان تبدیل شده است پوشش سنگهای بازالتی سیاهرنگ دمای این منطقه را در کنار صحرای نوادا کالیفرنیا لیبی و الجزایر به اوج میرساند.
دمای هوا در منطقهای به طول ۲۰۰ کیلومتر و عرض ۱۵۰ کیلومتر آنقدر بالا است که هیچ موجود زندهای نمیتواند در آن زندگی کند و هیچ نشانی از حیات دیده نمیشود دشت گندم بریان با ویژگیهای منحصربهفرد و فضایی مناسب برای عکاسی در سالهای اخیر به یکی از جاهای دیدنی استان کرمان تبدیل شده و میزبان گردشگران داخلی و خارجی بوده است بهویژه پس از خبری که به اشتباه این منطقه را گرمترین نقطه جهان معرفی کرد.
گفتگوها و تحقیقات زیادی درباره مکان دقیق گرمترین نقطه جهان انجام شده است اما بر اساس آخرین اطلاعات گرمترین نقطه ایران و شاید جهان چاله مرکزی لوت در ۷۵ کیلومتری شرق شهداد است که بیش از ۱۰۰ کیلومتر با گندم بریان فاصله دارد در ادامه با ما همراه باشید تا درباره این نقطه جالبتوجه گردشگران در استان کرمان بیشتر بدانید.
گندم بریان کجاست ؟

گندم بریان منطقهای در استان کرمان و نزدیک به شهر شهداد است که بهعنوان آخرین شهر کویر لوت از سمت جنوب شناخته میشود این منطقه در شمال شرقی استان کرمان و شرق کوههای راور قرار دارد شهداد حدود ۱۰۰ کیلومتر با شهر کرمان فاصله دارد و دشت گندم بریان نیز در ۸۰ کیلومتری شمال شهداد قرار گرفته است این جاذبه گردشگری که در شرق رودخانه شور واقع شده به مرکز استان کرمان تنها ۸۰ کیلومتر فاصله دارد و دسترسی به آن در سفر به کرمان بسیار آسان است تا بتوانید از زیباییها و اسرار این دشت بینظیر لذت ببرید
استان کرمان با جاذبههای طبیعی و تاریخی خود یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری ایران است این استان با وجود احاطه شدن توسط کوههای پربرفی مانند صاحبالزمان جوپار پلوار و جفتان آب و هوایی گرم و خشک دارد زیرا در مجاورت کویر لوت یکی از بزرگترین کویرهای ایران قرار گرفته است.
دلیل نامگذاری گندم بریان

شاید یکی از سوالهای مهم درباره دشت گندم بریان این باشد که چرا این نام برای دشت انتخاب شده است نامی که ممکن است شنونده را به یاد یک دشت در کویر لوت در استان کرمان نیندازد.
برخی روایات بیان میکنند که دشت گندم بریان در مجاورت جاده ابریشم قرار داشته است جادهای که کاروانهای تجاری زیادی از آن عبور میکردند در تابستانهای داغ این کاروانها به خوبی گرمای شدید این دشت را تجربه کرده بودند در خاطرات بسیاری از این رهگذران آمده است که گندمهای کشاورزان بر اثر دمای بسیار بالا میسوختند و برشته میشدند بنابراین این دشت نام گندم بریان را به خود گرفت.
مردم شهداد همچنین تپه گندم بریان را با نام ریگ سوخته نیز میشناسند یکی از افرادی که سالها در کویر با کامیون رفت و آمد کرده و به تجارت بین شهداد و جنوب خراسان بیرجند پرداخته میگوید چون سطح تپه کاملاً از گدازههای سیاهرنگ پوشیده شده است مردم در گذشته آن را ریگ سوخته مینامیدند که هنوز هم این اصطلاح رایج است.
آب و هوای گندم بریان
گندم بریان یک منطقه خالی از حیات در کره زمین است که در فصل تابستان دمای هوا در آن به بیش از ۷۱ درجه سانتیگراد میرسد و هیچ موجود زندهای نمیتواند مدت زیادی در این دشت بماند.
در برخی گزارشها از مردم منطقه و مسئولان محلی ذکر شده که دمای این منطقه در برخی روزهای سال به بیش از ۹۰ درجه سانتیگراد نیز میرسد اما بسیاری از کارشناسان تأکید کردهاند که هنوز نمیتوان بهطور دقیق گفت که بالاترین دما در گندم بریان چقدر بوده است. تیمهای مختلفی برای ثبت دما به این منطقه اعزام شدهاند اما گرمای شدید هوا مانع از پیشروی و تحقیق بیشتر آنها شده است.

دمای هوا در مناطق مجاور گندم بریان مانند رودخانه شور، کلوتها، نبکاها، تپههای شنی و حتی کمپ شهداد به اندازه دشت گندم بریان نیست اما در تیرماه ۱۳۹۸ دمای ۵۳ درجه سانتیگراد در شهر شهداد به ثبت رسید این گرما مشکلات زیادی برای مردم منطقه ایجاد کرد شهداد در فصل تابستان یکی از گرمترین نقاط استان کرمان است و ممکن است بتوان عنوان گرمترین شهر ایران را به آن اختصاص داد.
در فصل تابستان دمای هوا در شهر شهداد به حدی بالا میرود که آب در لولهها به نقطه جوش نزدیک میشود و مردم برای استفاده از آن باید چند دقیقه صبر کنند تا کمی خنک شود در این فصل از ساعت ۱۲ ظهر تا چهار عصر عملاً امکان تردد در معابر و خیابانها وجود ندارد.
حضور روزانه در کویر شهداد بدون راهنما و هماهنگی با نهادهای مربوطه برای مردم عادی مشکلات زیادی بههمراه خواهد داشت زیرا دمای هوا در مناطق مجاور گندم بریان میتواند تا ۶۰ درجه سانتیگراد هم بالا برود که این دما برای انسان مرگبار است با این حال برخی سفرهای محدود در طول روز با نظارت و زمانبندی دقیق انجام میشود.